Skip to main content
Home » Smart Industry » Ben u toe aan een beurt?
Onderhoud

Ben u toe aan een beurt?

Mechanicus werkt aan auto met open motorkap
Mechanicus werkt aan auto met open motorkap
Foto: Shutterstock

Met een dergelijke titel kun je alle kanten op. Ik moest er aan denken toen ik een bericht van mijn garage kreeg dat mijn auto toe was aan een onderhoudsbeurt. Daar klopte niks van. Ik had net een auto gekocht, en die was met onderhoudsbeurt afgeleverd.

avatar

Thomas Grosfeld

Manager economie, innovatie, belastingen en ondernemingsrecht bij VNO-NCW en MKB Nederland

En toch; wat als men op basis van de gereden kilometers, rijstijl en omstandigheden wel met een goede voorspelling kan komen? Dat voorkomt pech onderweg, ongelukken en misschien wel erger.

Predictive maintenance

In de industrie noemen ze dat ‘predictive maintenance’. De grap is, allerlei nieuwe technologie maakt dit nu al tot realiteit. Sensoren die data verzamelen, drones die in een chemisch complex op voor mensen onbegaanbare plekken kunnen komen en de enorme ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI). Die technologie zorgt ervoor dat verbanden worden gelegd en voorspellingen worden gedaan zodat tijdig ingespeeld kan worden op het benodigde onderhoud.

Kunstmatige intelligentie

AI is een echte ‘gamechanger’. Een aantal economen hebben in het boek ‘prediction machines’ uitgelegd hoe AI de huidige businessmodellen radicaal kan veranderen. Ze nemen Amazon als voorbeeld. Het bedrijf hanteert nu ‘shop and shipals businessmodel. Het is echter niet ondenkbaar dat door AI dit model helemaal wordt omgekeerd naar ‘ship en shop’. Amazon stuurt u gewoon spullen waarvan u soms wel maar soms niet wist dat u ze nodig had. Amazon leert van al uw eerdere bestellingen, combineert allerlei data en weet nu al dat over drie maanden weer de batterijen van uw wekker leeg zijn.

Of het zover komt weet ik niet, maar AI biedt stof tot nadenken. Ook voor ‘predictive maintenance’.  Draai het model eens om: onderhoud niet als een kostenpost, een noodzakelijk kwaad, maar een onderscheidende factor in je verdienmodel. Waarom niet? Je bent met ‘predictive maintenance’ veel problemen voor, problemen die je zelf wellicht niet eens aan had zien komen. En het kan nu al!

Smart industry

Helaas zien met name veel mkb-bedrijven de kansen van dit soort AI gedreven toepassing nog te weinig. Dat blijkt uit een recent rapport van The Boston Consulting Group. Daar zullen we met elkaar aan moeten werken, want de ontwikkelingen gaan snel en voor je het weet loop je achter de feiten aan.

Daarom is een initiatief als Smart Industry ook zo goed. Het biedt, zeker voor het mkb, concrete tools om aan de slag te gaan. Zo geven we de industrie een echte onderhoudsbeurt, waarvan u niet eens wist dat het nodig was.

Next article