Home » Medisch » Zorgveiligheid vergroten met barcodes?
Barcodes

Zorgveiligheid vergroten met barcodes?

Barcode
Barcode
Foto: Shutterstock

In de zorg is efficiënt werken belangrijk en moeten fouten natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen worden. Barcodes voor medicatie en patiënt moeten hierbij helpen.

“Mensen maken fouten. Een fout in de zorg kan echter meteen cruciaal zijn. Digitalisering kan helpen in het voorkomen ervan. Het toekennen van barcodes aan patiënten en medicijnen zorgt ervoor dat meerdere processen geautomatiseerd kunnen worden”, vertelt Dennis Snijders. Hij is accountmanager bij Dalosy, dat mobiele oplossingen levert die specifiek ontwikkeld zijn voor de gezondheidszorg. “Denk aan scan- en printapparatuur die voorzien is van een speciale healthcare behuizing ter voorkoming van het verspreiden van bacteriën.”

Dennis Snijders

Mensen maken fouten. Een fout in de zorg kan echter meteen cruciaal zijn

Dennis Snijders, accountmanager bij Dalosy

“Foutloze registratie”

De verplichte codering moet valse geneesmiddelen buitensluiten, vervolgt Snijders, en daarmee de zorg veiliger maken. Ook toedieningsfouten kunnen volgens hem hiermee voorkomen worden. “Zeker als ook de patiënten een gecodeerd polsbandje dragen. Ze kunnen hiermee te allen tijde gemakkelijk en snel worden geïdentificeerd. De barcode bevat patiëntgegevens zoals patiëntennummer, naam en geboortedatum, die zijn opgeslagen in het ziekenhuisinformatiesysteem. Na het scannen van het polsbandje kan een zorgverlener met behulp van een mobile device of COW (Computer on Wheels) zien óf en wanneer het tijd is voor medicatie, wanneer deze voor het laatst is toegediend en door wie, en om welke medicijnen het precies gaat. Bij toediening worden ook de medicijnen gescand en in het ziekenhuisinformatiesysteem geregistreerd. Medicijnregistratie verloopt dus digitaal; er zijn geen extra administratieve handelingen vereist en er worden dus ook geen extra fouten gemaakt.”

Toekomst

Snijders: “Nieuwe wet- en regelgeving zorgt ervoor dat het gebruik van barcodes meer en meer een bepalende rol gaat spelen in de gezondheidszorg. Niet alleen medicijnen, maar ook implantaten hebben een registratieplicht. Het ideale scenario is dat de primaire verpakking altijd een barcode bevat.”

Next article