Beschikbaarheid is bij veel slimme zorgoplossingen niet zozeer het aandachtspunt. Ze worden in de dagelijkse zorgpraktijk alleen nog weinig gebruikt. Terwijl technologische innovaties de zorg makkelijker en eenvoudiger kunnen maken. Slimme inzet van technologie kan een wereld van verschil maken. En soms is die technologie gewoon verkrijgbaar bij de plaatselijke bouwmarkt.
Steeds meer digitale toepassingen
Er komen steeds meer nieuwe en digitale toepassingen voor gezondheid en zorg. Als mensen ze gebruiken, dan blijken ze er tevreden over te zijn. Maar hoe weet je wat er allemaal is en hoe je dat in je eigen situatie toe kunt passen? Dat laat Zorg van Nu zien. Of het nou zorgoplossingen zijn voor thuis of buitenhuis, in de praktijkkamer of het ziekenhuis.
Neem het sensorlampje onder het ziekenhuisbed, dat aan gaat als het beweging van de patiënt registreert. Een low-tech oplossing die in veel instellingen wordt gebruikt. Handige technologie, waardoor mensen zich ’s nachts veiliger voelen en minder snel vallen. Iedere doe-het-zelf-zaak heeft dit in zijn schappen liggen, dus het is voor iedereen beschikbaar. Zo kan het voor thuiswonende mensen die ouder zijn of moeilijk ter been, een uitkomst zijn.
“Door simpelweg in gesprek te gaan met mensen worden bestaande innovaties in de zorg verder gebracht”
Ook tablets en telefoons bieden allerlei nieuwe mogelijkheden. Zo is beeldbellen met zorgverleners steeds vaker mogelijk. En dat is een hele uitkomst voor bijvoorbeeld thuiswonende mensen met een lichamelijke beperking of een chronische ziekte. Het scheelt een reis en dat betekent veel voor wie die reis een hele opgave is.
Daarnaast houden vragen over zorg of gezondheid zich niet aan kantoortijden. Zorg via een beeldscherm kan dan uitkomst bieden. Met behulp van beeldbellen kun je persoonlijke zorg krijgen, op afstand, van een bekende zorgverlener. Bijkomend voordeel voor de zorgverlener is dat hij of zij je in de thuissituatie ziet en spreekt.
Zo zijn er veel meer slimme zorgoplossingen – vaak e-health – die wel voorhanden zijn, maar in de praktijk niet in gebruik. Waarom is niet altijd duidelijk.
Soms is het voorzichtigheid, soms onbekendheid. En soms een combinatie van beide.
Wat doet Zorg van Nu?
In winkelcentra, ziekenhuizen, grote zorginstellingen en zelfs op kerstmarkten, staat Zorg van Nu met een informatieteam vrijwel iedere dag in het land. Het team laat zien welke slimme oplossingen er allemaal zijn in de zorg. Door simpelweg in gesprek te gaan met mensen worden bestaande innovaties in de zorg verder gebracht. Het team werkt onder meer met het zogenaamde TOOS-huisje. Een klein ‘technologiehuisje’ met praktische producten, dat ingezet kan worden om de bekendheid met eenvoudige technologie voor thuis te vergroten.
Zorg van Nu is een initiatief van het ministerie van VWS. Het team bespreekt de slimme zorgoplossingen met iedereen: patiënten, mantelzorgers, zorgprofessionals en gewoon geïnteresseerden. Op basis van iemands persoonlijke situatie bekijkt het team hoe hij of zij het beste geholpen kan worden met slimme technologie of handige hulpmiddelen. Het team adviseert en verwijst door naar meer informatie.
Voorbeelden van slimme zorgoplossingen staan op de website www.zorgvannu.nl. De facebookpagina Zorg van Nu laat filmpjes van handige innovaties zien en brengt slimme zorgoplossingen onder de aandacht.
e-Health week
Een week lang e-health zien, doen en ervaren. De e-healthweek vindt voor het derde jaar op rij plaats van 21 t/m 26 januari 2019. De centrale thema’s dit jaar zijn: implementatie, opschaling en digitale vaardigheden. Kijk op www.ehealthweek.net wanneer en waar er activiteiten bij jou in de buurt zijn.