Home » Innovatie » Innovatie in sensortechnologie
Desktop 970 x 250
innovatie

Innovatie in sensortechnologie

Sensor van een digitale camera
Sensor van een digitale camera

De nieuwste generatie sensoren zijn in staat een naadloze interactie teweeg te brengen tussen de fysieke en de digitale wereld. Deze sensoren worden gebruikt in consumentenartikelen en professionele toepassingen.

Geschreven door Corry Daalhof

Directeur Per Slycke van Xsens vertelt hier meer over. “Sensoren worden al jarenlang gebruikt in allerlei toepassingen, door steeds te blijven innoveren kunnen sensors beter en voor meer doeleinden gebruikt worden.” Sensoren worden onder andere toegepast in autonome machines zoals robots die vliegen, rijden of kruipen. Ze worden ook gebruikt om realtime menselijke beweging vast te leggen in 3D. “Die techniek wordt voornamelijk ingezet in de film- en game-industrie om bewegingen zo natuurlijk mogelijk na te bootsen.”

Beter schaatsen

Ook in de sport spelen sensoren tegenwoordig een belangrijke rol. “We hebben bijvoorbeeld een project met Nederlandse topschaatsers gedaan met ons wearable motion capture pak. In het pak zitten 17 sensoren die realtime 3D metingen doen. Die sensoren leveren een schat aan data op waar een conclusie uit getrokken kan worden en waar eventueel verbeterpunten uit naar voren komen. Wij trekken die conclusies niet, wij leggen de beweging zo nauwkeurig mogelijk vast.”

Zandkorrel

Slycke geeft enkele voorbeelden van de voortschrijdende innovaties op sensorgebied. “De grote drijfveer is sensoren te maken met een toenemende nauwkeurigheid tegen lagere kosten. Vijftien jaar geleden waren de sensors in een Boeing 747 zo groot als een aantal melkpakken, nu hebben ze de grootte van een luciferdoosje en in de toekomst worden ze zo klein als een zandkorrel.”

Desktop 750 x 200

Samenwerken

Sensortechnologie behoort in Nederland tot één van de speerpunten binnen het topsectorenbeleid. “Sensortechnologie én sensoren zijn inmiddels een belangrijk exportproduct voor Nederland.” Dat is bereikt door verregaande samenwerkingen met andere technologische bedrijven. “Xsens bijvoorbeeld is een spin-off van de Universiteit van Twente. Daar werken we nog steeds mee samen, net als met andere startups op dit gebied.”

Toekomst

Slycke stelt dat sensortechnologie op het punt staat betaalbaar te worden. “Er komen steeds meer toepassingen bij zoals in zelfrijdende auto’s en computergames. En door de innovaties binnen sensortechnologie neemt ook de roboticatechnologie sterk toe.”

Next article